A fogyó Hold és a pur-pur szilvástáska
Amikor egy hete erre a napra készülsz, hogy ezen a napon majd jól önmegtartóztatsz és koplalsz 24 órát… Mert időnként koplalni egészséges. Tudod. És Schwab Richard is megmondta, már az egész ország tudja. Szóval, igen, itt az ideje egy ilyen egészségtudatos napnak. Jól megtervezed mindezt. Tudatosan. Erre a napra pont elfogy minden finomság, amit az elmúlt napokban főztél, tehát nem lesz, amit aktuálisan meg KELL enni. Egyedül leszel. Párod egész nap vidéken, gyerek (gyerek… ) iskolában (délután meg ki tudja, hol, már nem számol be). Nem lesz komoly szellemi megterhelést jelentő míting, és – mint előző nap kiderült – futni sem tudsz még, hála a veszélytelen sífutásnak, aminek négy hete hódoltál. Szóval ki tudod majd bírni. És különben is, épp a fogyó Hold második napja van. Szóval tökéletes választás, tökéletes koplalós nap…
Amikor
12-t üt az óra (jellemzően te ilyenkor már igencsak éhes vagy), és épp egy jó
kis meditációt tervezel a munkából kikapcsolódás- és az ebédről
figyelemelterelésképpen, akkor befut a gyerek. Az elmúlt 3 évben nem éltél ilyen
csodát, hogy hétköznap fényes nappal látod, de ma… Ma igen. Betoppan. Mondván, csak
két óra volt megtartva az iskolában. És éhes, kér szépen ebédet. Mozarella
paradicsommal, avokadoval, meg azzal a finom kiflivel jó lesz, mondja…
Megcsinálod, mert hát úgy örülsz, hogy itthon van, és végre biztos lehetsz
benne, hogy ebédel. Az anyai szíved repes az örömtől. A szemeid és a gyomrod
már kevésbé az érett avokado látványától. És – hát egyem a lelkét, olyan jó gyerek
– megdicséri az este készített kivis tápiókapudingot. Hogy milyen finom is lett
az, anya. Ugye van még és kaphatok? felkiáltással tetézi be a bókot.
13
óra. Szedsz a soha ilyenkor itthon nem levő gyereknek az isteni tápiókapudingból.
Kivit is teszel rá. Beburkolja. Akkor vacsorára megcsinálod megint azt a
múltkori finom póréhagymás csirkét rizzsel? Érdeklődik. Újabb csoda. Immáron
egy nap kettő: vacsorázni is itthon szándékozik. Persze, anya megcsinálja az ő
mégpontosanegyhétig tinédzser kicsi szeme fényének.
15
óra 15 perc. Elrohansz az Aldiba beszerezni a csirkemellet és a póréhagymát. Csiripelnek
a madarak, ez pár pillanatra elvonja a figyelmedet a gyomrod korgásának
hangjáról. Az Aldiban elképesztően büszke vagy magadra, hogy képes vagy az
emberekre mosolyogva pakolni a bevásárlókosárba. Az Ayranról sem feledkezel meg
a „másik szívednek”. Minden megvan,
elérsz a pékségpulthoz…
Amikor
már tudod, hogy alig van hátra a napból pár óra, aztán alszol és reggel 7-kor
ehetsz. Mindjárt itt van. Amikor már úgy érzed, hogy ez gyerekjáték, hiszen
eddig is kiválóan elvoltál (még a kivis tápiókapudingos kanalat sem nyaltad le).
Amikor elképesztően nagyképűen még egy csokis kalácsot is beteszel a kosárba.
Akkor…
Akkor meglátod. És csak állsz előtte, nézed ledermedve. Mert erre nem voltál
felkészülve. Erre nem. A pur-pur szilvástáska… A kedvenced. Ami hetek óta sosem
volt, amikor szerettél volna venni. Hányszor, de hányszor álltál itt, az üres
rekeszt (és a rekesz mögött dolgozó alkalmazottat) percekig bűvölve, hátha kerül
bele legalább egyetlen darab pur-pur szilvástáska. De nem. Már az illatát is
elfelejtetted. Már igazán azt sem tudtad, hogy valaha létezett ez a pur-pur
szerelem. És akkor ott illatozik a tele tálca frissen kisült pur-pur szilvástáska
az orrod előtt.
Akkor
az órádra nézel – 15.40-et mutat – és beteszel a kosárba négy darab pur-pur
szilvástáskát. Megállapítod, hogy baromi messze még a reggel 7 óra. Otthon
kipakolod a négy darab pur-pur szilvástáskát a kenyértartóba. A legaljára. És
ráteszed az összes, még ott levő kiflit és zsömlét. Meg a csokis kalácsot. Arra
gondolsz, milyen remekül kiválasztottad ezt a napot a koplalásra. De újra
felidézed, milyen jót is tesz az egészségnek, és hogy Schwab Richard is
megmondta. Elhessegeted a fejedből az őt ebben a pillanatban a fogyó Holdra száműző gondolataidat, magadba töltesz egy pohár vizet, és nekilátsz
elkészíteni a póréhagymás csirkét.
A Schwab Richarddal készült interjút mindenkinek ajánlom! :)
És ezt a másik interjút is, szintén vele készült (Ezerarcú belső világunk, avagy a mikrobiom megkerülhetetlen szerepe).
Megjegyzések
Megjegyzés küldése