Január... Veganuár? (Képmás)
Lassan véget ér a január és vele együtt a veganuár is. Hogy mi is ez a kezdeményezés, és hogyan is állunk ezzel a kérdéssel, erről írtam a Képmás magazin januári számában. Fogadjátok szeretettel ezt a cikkemet!
Január… Veganuár?
Egészséges táplálkozás, fenntarthatóság. Olyan
hívószavak, melyeket ma nagyon sokszor hallunk, talán sokszor használunk is.
Sokan érezzük fontosnak mindkettőt. De az is igaz, hogy nem kis kihívás ezeket
tartalommal megtölteni, és talán még ennél is nehezebb a gyakorlati
megvalósításuk. Hogy együnk-e húst, és ha igen, mennyit és milyet, olyan
kérdések, melyek ma mindkét kihívás asztalán terítéken vannak.
A vegán január, azaz veganuár kezdeményezést 2014-ben
indította egy angol nonprofit szervezet. Azóta több mint 200 országba eljutott.
Néhány éve hazánkban is találkozhatunk vele. A kezdeményezéshez ingyenesen lehet
csatlakozni. Az érdeklődők egy hónapon keresztül rendszeresen kapnak a vegán
életmóddal kapcsolatos híreket, javaslatokat és recepteket.
Magyarországon a legtöbben egészségvédelmi célból
csatlakoztak a 2023-as veganuár kihíváshoz. A motivációk sorában másodikként az
állatvédelmi, állatetikai cél szerepelt. A bolygónk megóvása, vagyis a klíma-
és környezetvédelem csak a dobogó harmadik fokán kapott helyet.
A 2023. november 14-én a World Resources Institute által
publikált State of Climate Action 2023 című tanulmány („Tanulmány”) azt mutatta
be, hol tartunk a klímavédelmi célok megvalósításában. A Tanulmány külön
fejezetet szentel az élelmezésnek és a mezőgazdaságnak. 2050-re várhatóan már tíz
milliárdan leszünk a Földön, és a kihívást, hogy hogyan lehet az élelmiszer- és
tápanyagellátást a következő évtizedekben az emberiség számára úgy biztosítani,
hogy közben a klímacélokra is figyelemmel legyünk, csak úgy teljesíthetjük, ha
az élelmiszergyártás és -fogyasztás terén nagy változásokat tudunk elérni. Az
élelmiszereinkhez köthető üvegházhatású-gázkibocsájtásnak például háromszor
olyan gyorsan kellene csökkennie a jövőben ahhoz, hogy a 2030-as célt elérjük,
mint ahogy csökkent 2006 és 2020 között. Ehhez legfőképpen egy újfajta proteinstratégiára
lenne szükség, vagyis fenntarthatóbb állattenyésztésre, és a növényi proteinek
mennyiségének növelésére és az állati eredetűekkel szemben a táplálkozás során
azokban az országokban, melyekben magas a húsfogyasztás.
A wisevoter.com 2020-as felmérése szerint globálisan és
átlagosan évente 49kg húst fogyasztunk fejenként. A legtöbb húst Hong-Kongban,
az USA-ban és Ausztráliában eszik (137, 124 és 121kg/fő). Magyarország a 28.
helyen áll, nálunk évente fejenként átlagosan 79,73kg hús kerül az asztalra.
A Tanulmány azonban kiemeli, hogy mind az üvegházhatású
gázok kibocsájtása, mind a földhasználat mértéke tekintetében a kérődző állatok
tenyésztése adja a legnagyobb környezeti lábnyomot: a kérődzők környezeti lábnyoma
hétszer akkora, mint a sertésé és a szárnyasoké. Ha pedig a hüvelyesekkel
vetjük össze, akkor húszszoros lábnyomot kapunk.
A kérődzők fogyasztásában 2030-ra a globális cél a heti két
adag elérése, 2050-re pedig a heti másfél adag fejenként. 2020-ban átlagosan és
globálisan a 2050-es cél másfélszeresét fogyasztotta az emberiség. De nagy
területi különbségek mutatkoznak: Ausztrália és Új-Zéland háromszoros, Dél- és
Észak-Amerika lakói kétszeres mennyiséget fogyasztottak a heti másfél adaghoz
képest. Európában 2020-ban épphogy meghaladtuk a 2050-es célkitűzést. Afrika és
Ázsia lakosai pedig nagyjából ennek a felét fogyasztották.
Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és
Élelmezés-egészségügyi Intézet ötévente folytatja le az ún. Országos
Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatot. A legutolsó, 2019-es felmérés
szerint a nők esetében 94%-ot, a férfiaknál 91%-ot tesz ki a szárnyas vagy
sertés a húsfogyasztásban. A marhahús-fogyasztás a nők esetében 5%, a
férfiaknál 8% volt. Mindkét nemnél 1-1%-ot tett ki az egyéb húsok fogyasztása.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2023. novemberében
a Facebook-oldalán az egészségmegőrzés és a fenntartható táplálkozás jegyében azt
javasolta, hogy étrendünk legalább háromnegyedét növényi eredetű élelmiszerek
(zöldségek, köztük hüvelyesek, gyümölcsök, köztük diófélék, olajos magvak és
gabonák) tegyék ki. A fehérjefogyasztásban a változatosságot és heti legalább
egy húsmentes nap beiktatását is tanácsolják.
Most januárban, amikor egyébként is újévi fogadalmakat
szoktunk tenni, talán fontolóra vehetnénk ezeket a tanácsokat. A veganuár
kihíváshoz is csatlakozhatunk akár egészségvédelmi, akár környezetvédelmi
motiváció vezérel bennünket. Mert tudományosan is bizonyított, hogy ami jót
tesz a szervezetünknek, az jót tesz a bolygónknak is!
State of Climate
Action 2023 tanulmány: https://www.wri.org/research/state-climate-action-2023
Veganuár-kihívás: https://my.lib.pte.hu/mi-is-az-a-veganuar-es-miert-eri-meg-kiprobalni/
Országos
Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat: https://ogyei.gov.hu/otap2019/
Húsfogyasztás 2020:
https://wisevoter.com/country-rankings/meat-consumption-by-country/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése