Irány Szicília (5., befejező rész - Mamma Etna)
Szombat reggel a megbeszélt időpontban kisétáltunk a hotel elé. Túravezetőnk, Saru már várt ránk. Gyors bemutatkozása így hangzott: Saru vagyok, itt születtem Szicílián, Cataniában, és mi, szicíliaiak, szeretünk jókat enni, inni és szerelmeskedni. Nos, mindent tudtunk. Szinte mindent.
Első megállónk
egy olyan rejtett helyen volt, melyet idegenvezető nélkül biztosan nem találtunk
volna meg; le kellett ugyanis térni az útról. Köves ösvényeken haladtunk. A
legutolsó nagyobb kitörés, az 1985-ös egyik jellegzetes helyszínére érkeztünk.
Életem
egyik legérdekesebb és legkreatívabb előadásában volt részem: Saru ugyanis egy
túrabottal és a kezével a laza, bazaltos talajba rajzolt, épített és rombolt.
Így magyarázta el a sziget elhelyezkedését és Mamma Etna létrejöttét és
mozgását.
Szicília
egy háromszög alakú sziget, melyet három tenger – a Tirén-, a Jón- és a Földközi-
– határol. Az Etna valószínűleg két lemezszegély (az Afrikai és az Eurázsiai)
egymás felé közelítő, majd egymás alá bukó (ún. szubdukciós) mozgásának
eredményeként alakult ki. De ma már léteznek olyan elméletek is, melyek a
létrejöttében a riftesedésnek, vagyis a távolodó lemezszegélyek esetén ható
folyamatoknak is szerepet tulajdonítanak. Ezen két alapmozgás (távolodás és
közeledés) mellett vulkánok még az ún. forró pontok, hot spotok mentén is
létrejöhetnek (pl. a Hawaii-szigetek). Szóval ma még nem egészen tisztázott Szicília
és környéke vulkánosságának kialakulása.
Saru azt
is megmutatta, hogyan alakította ki a vulkán Catania mai területét. Fura módon
ugyanis a vár a belvárosban áll. Nem volt ez mindig így; a várakat ugyanis jellemzően
vagy hegytetőre, vagy a tengerpartra építették. Catania vára ez utóbbiak közé
tartozott. Mindaddig, míg az egyik nagy Etna-kitörés meg nem növelte a
területét. A várat azonban csodás módon megkímélte: a lávafolyam ugyanis nem
rombolta porig, hanem egyszerűen megkerülte, és előtte terült el. Például a
repülőtér ezen a lávafolyam által létrehozott területen található. A nap
folyamán mutatott még Saru nekünk olyan, a hegyre épített pici kápolnát, melyet
szintén teljesen épen hagynak a kiömlések. Nem úgy a sípályára épített egyik hotelt,
melyről már másodjára nyilatkozott úgy Mamma Etna, hogy ezt ide, köszöni szépen,
nem kéri.
Az Etna
egyébként, ha nagyon lassan is, de folyamatosan mozog észak-nyugat irányába.
Saru ezt nagyon szomorúan éli meg, mert tudja, hogy nekik cataniaiaknak egy idő
múlva majd át kell adniuk Mamma Etnát a palermoiaknak. Itt éreztem némi harcias
lelkületet Saruban a sziget másik felével kapcsolatban. De azt elismerte, hogy Palermoban
tudják a legjobb cannolit készíteni.
Milyen
magas az Etna? Ez változó, a kitörések formálják. Nagyjából 3350m körül van
manapság. Négy nagy központi krátere van, és rengeteg kicsi, ún. parazitakráter.
Van olyan Etna túra is, melynek keretében felvisznek egészen a tetejére. Ez egy
egynapos túra, mely felvonózást, jeepezést, valamint ezek után még további, 1000m
szint gyalogos leküzdését tartalmazza. A gyalogtúra hossza nagyjából 7 óra. Nem
biztos, hogy oda a mezítlábas cipőim megfelelőek lennének, mert Saru szerint a
csúcshoz közel olyan forróak a sziklák, hogy megolvad a cipőtalp. A kövek közé
dobott zsebkendő pedig felgyullad. Mutatott róla videokat a telefonján.
Természetesen,
ha tehettük volna, mi erre a túrára fizettünk volna be. De az Univerzum – és a
Go Etna cég – döntése szerint ezeket az egynapos túrákat legkorábban májusban
szervezik. A téli időszakban túl veszélyes a csúcstámadás.
Második állomásunk
egy jégkunyhó volt. Egy olyan kis barlangot néztünk meg, melyet a nyomáskülönbségek
hoztak létre, s melyet a hűtőgépek feltalálása előtt hűtőgépként, tartósításra
használtak.
Ezt követően
pedig elérkeztünk a napunk legklasszabb eseményéhez, a túrához. 1700 méteren
egy bő órát sétáltunk Mamma Etnán. Nagyon különleges élmény volt a laza, fekete,
bazaltos talajon járkálni. Annak idején az öthónapos Benivel inkább csak az
autóból és a parkolóból nézegettem a tájat, nem indultunk neki az erdőnek és a
krátereknek. Most Dodóval egy kisebb kráterbe be is másztunk.
A
teljesség igényével jöjjön most egy kis tudományos rész, nézzük meg, mit is
kell tudni a bazaltról. Aki inkább az élménybeszámolót olvasná, ezt az
apróbetűs részt nyugodtan ugorja át!
Legelőször is nézzük
meg, mit is nevezünk kőzeteknek, illetve ásványnak. Az ásvány a Föld szilárd kérgének
határozott kémiai összetétellel, általában kristályos szerkezettel és
határozott formával rendelkező természetes egysége, építőeleme. A kőzet ezzel
szemben a Föld szilárd kérgének nagyobb egységeit felépítő, ásványokból álló
természetes anyaga. Geológiai folyamatok eredményeként jön létre: így
beszélhetünk magmás, üledékes vagy metamorf kőzetekről. Utóbbiak az első kettőből
jönnek létre a föld mélyében uralkodó magas nyomás és hőmérséklet hatására.
Magmának nevezzük
a földkéreg tektonikailag meghatározott helyein (az asztenoszféra felső és a
litoszféra mélyebb rétegeiben) izzón folyó szilikátos olvadékot (oldatot),
melyben kristályosodni kezdő ásványok vannak. A magmás kőzetek ennek az izzó
olvadéknak a megszilárdulásával jönnek létre. Két fő csoportjuk a mélységi
magmás (intruziós) és a kiömléses magmás (effuzív) kőzetek. Ez utóbbiakat más
néven vulkáni kőzeteknek is nevezzük. Az egyes magmás kőzeteket – a sok egyéb
csoportosítás között – csoportosíthatjuk például a szilícium-dioxid (SiO2),
szilikát-tartalmuk alapján. Ha több mint 63%-uk SiO2, akkor savanyú kőzetekről van szó, ilyen például a mélységi gránit
és a kiömléses párja, a riolit. Ha az SiO2 -tartalom 52-63%
közé esik, akkor neutrális kőzetről van szó (pl. a mélységi diorit és a
kiömléses andezit). 45-52% között bázikus kőzettel állunk szemben, ide
tartozik a mélységi gabbró, és kiömléses megfelelője, a bazalt. A
teljesség igényével emlékezzünk meg még az ultrabázikus kőzetekről is, melyek SiO2 -tartalma 45%-nál kevesebb (pl. a peridotitok).
Most már jól be tudjuk sorolni a
bazaltot a magmás kőzetek közé: kiömléses, bázikus kőzet. Lényeges elegyrészei a bázisos plagioklász, piroxén, olivin és az
amfibol. Ha valaki idáig elolvasta a tudományos részt, itt már biztos feladja,
szóval én is befejezem. És, megnyugtatásképpen jelzem, ezeket az ásványokat sajnos
én sem tudtam soha megjegyezni. Az ásvány- és kőzettan az egyik legnehezebb tantárgyunk
volt Szegeden a Környezettan szakon. A tankönyvhöz volt magyar-magyar szótár;
csak ez a rész 40 oldal volt benne.
A séta után egy étteremhez érkeztünk;
aki szeretett volna egy kávét inni vagy venni egy szendvicset, itt volt rá
lehetősége. Mi készültünk ebéddel, így leültünk egy napsütötte farönkre, és
megebédeltünk.
A félnapos kirándulás után Saru
visszavitt bennünket a hotelhez. Búcsúzásképpen még emlékeztett a boldog élet
három fő összetevőjére. Ismételjünk egy kicsit közösen: együnk, igyunk és szerelmeskedjünk
jókat.
Nagyszerű volt ez az Etna-túra!
Szerintem mindenképpen megéri csatlakozni egy profi csapathoz. Biztosan meg
lehet néhány dolgot találni, fel lehet fedezni útleírásokból is, de egyvalamit
úgy nem kapunk meg: azt a helyismeretet, helyszeretet, amellyel egy ilyen nagyszerű
túravezető rendelkezik. Azt a lehetőséget, hogy egy icipicit az ő szemével,
szívével és lelkével láthatjuk Mamma Etnát. Ő mindig így mondta, kivétel
nélkül. És át tudta adni, miért érzi így. Az útleírásokban elolvashatjuk, mi az
Etna görög, mór vagy egyéb elnevezése, de sehol sem olvashatjuk azt, miért érzik
a helyiek úgy, hogy Ő Mamma Etna.
Délután még sétálgattunk Taorminában.
Megnéztük a katedrálist. Az utcán pedig különös találkozásban volt részem.
Kitaláljátok-e, ki jött szembe?
Nos, képzeljétek, Béla a Studio
Italiaból. Akivel karácsony után megvitattuk az órán, hogy februárban
mindketten Szicíliára utazunk. Jót mosolyogtunk az Univerzum különleges
játékán.
Vacsorára egy pici kis bárt
választottunk. Én kihasználtam a lehetőséget, hogy még utoljára aranchinát ehetek.
A bár mellett pedig volt egy nagyon helyes édességbolt. Ide is betértünk. Én
pisztáciás fagyit kértem, Dodó pedig pisztáciás cannelit evett. A pisztácia is
nagyon fontos szicíliai termék. Nézegettük a likőröket is a polcon. A tulaj
pedig jó szemmel nyilván észrevette, mert hozott nekünk egy kis kóstolót. Bevált
a marketing stratégiája: végül vásároltunk egy üveg likőrt magunknak, egyet
pedig ajándékba.
Az ajándékok listáját még
kiegészítettük egy üveg mandulaborral másnap a reptéren. Én megkóstoltam korábban
az egyik vacsorához; isteni volt! Inkább egy kellemes likőr, mint bor ez is, de
Szicílián borként árulják. Apuéknak adtuk, és amikor legközelebb mentünk
látogatóba, már egy csöpp sem volt belőle.
Epilógus
Ez a szicíliai utazás nagyon, de
nagyon jól sikerült. Dodó is a szívébe zárta a mediterrán szigetet. Mivel ezen
szűk egy hét alatt közel sem tudtunk mindent megnézni, elhatároztuk, hogy
visszatérünk. Talán jövő februárban. Cataniába repülünk, megnézzük a Mamma Etna
által őrzött várost, majd továbbállunk Szirakúza, Noto, Agrigento irányába. Talán
Caltagironeba is eljutunk. Ez a kis városka a leghíresebb a kerámiáiról. Tudjátok,
a mór fej virágcserepek. És a fenyőtobozok…
Ezzel még adós vagyok nektek. Hiszen
fenyőtoboz-kerámiákkal is tele van Szicília. Ez is egy jelkép számukra: a
termékenység, az egészség, az állandó megújulás jelképe. Hagyomány esküvőkre, jelentős
életeseményekre ezt ajándékozni. A vendégszeretet, a szerencse szimbóluma is.
Fotókon és a szívünkben mi is magunkkal hoztunk egy picit ebből a hagyományból.
És most az élménybeszámoló zárásaként néhány képpel nektek is adok belőle.
Köszönöm, hogy velem lélektúráztatok ebben a sorozatomban is.
Ha pedig az aranchinát szeretnétek
megkóstolni, Budapesten a Frankel Leó utcában megtehetitek! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése