Arbutus unedo, avagy szigorúan csak egyet eszem ?
Évek óta minden őszi, korculai túrámon megcsodálom ezt a zöld dzsungelt színesítő, vidám növényt. Tele van vele az erdő, még a mészköves, sziklás talajt is kifejezetten kedveli. Hol alacsonyabb, cserje jelleget ölt, hol kisebb-nagyobb faként ágazik szanaszét. Olyan, mintha egy kisgyerek rajzolta volna: élénk zöld, fényes levelei közül erőteljes és határozott, élénk piros és sárga pöttyök, apró labdácskák mosolyognak a kirándulókra. A Teremtő biztosan nagyon jókedvében volt, amikor azt mondta, legyen – és ilyen legyen – ez az Arbutus unedo.
Dodó annyit állított róla, hogy a helyiek szerint hashajtó a gyümölcs, és maximum 5-6 bogyót szabad enni belőle. Mert hogy ehető a termése, sőt, ha érett, akkor kifejezetten finom édes. Én pedig évek óta eszem is bőséggel. Nem 5-6 bogyót, hanem alkalmanként jóval többet. De én nem vagyok ebben a kérdésben mérvadó tesztalany, mert az én igencsak hektikus emésztési rendszerem bőven elbír ilyesmi „hashajtókat” (😊).
Szóval idén ősszel is folyamatosan csodáltam a nyugati szamócafát, mert ez a magyar neve az Arbutus unedonak, biciklizés és sétálás közben. És be is lakmároztam belőle. Utolsó este pedig megfejtettem a rejtélyt, és végre megtudtam a nevét és a tulajdonságait a vidám piros-sárga labdácskáknak.
Nos, az elnevezésében az arbutus szó a kelta
arbois szóból ered, melynek jelentése szigorú erdő, az unedo jelentése pedig „csak
egyet eszem”. Hmmm…
Egy horvát leírást is lefordíttattam a Deepl-vel,
ott egy helyi idős úr azt mondta, hogy maximum 7 bogyót szabad egyszerre
fogyasztani belőle a hashajtó hatása miatt. Szóval Dodó nagyjából jól tudta.
Hiába, no, ő már ott Korculán igencsak helyinek számít.
Ez a harangvirágúak rendjébe, hangafélék
családjába, szamócafák nemzetségébe tartozó növény a mediterrán sziklás lejtők
növénye. De házi dísznövényként is nagyon elterjedt, mert az előző évi virágból
az ősz folyamán kifejlődő terméssel egyidejűleg hozza az aktuális virágait is,
így extrán látványos. Ezt, mondjuk, én eddig még sosem figyeltem meg. Talán
vagy már elnyíltak, vagy még nem nyíltak ki a virágok, amikor nézegettem az
Arbutus unedot az elmúlt években. Vagy egyszerűen a piros-sárga labdácskák
elvonták a figyelmem a fehér virágokról. Mindenesetre állítólag itthon is lehet
ültetni a kertbe, mert - 15°C-ig fagytűrő. Teraszon dézsában is lehet nevelgetni,
de ekkor azért jobban kell vigyázni a fagykárokra.
A fa akár 10 méterre is megnőhet. A levele sok
csersavat és arbutint tartalmaz, így főzete tisztítja a húgyutakat. Gyökeréből
is készítenek főzetet, mely állítólag magas vérnyomás ellen hatásos. A gyümölcs
maga remek C-vitamin forrás.
Az idei őszi korculai napjainkról íme néhány video:
Itt például a Posip-emlékműhöz kerekeztünk fel. Ezt a túrát nagyon szeretjük, mert csodálatos szőlő- és olajfa-ültetvények között halad az út.
A szüret első napjai Korculán: már érett az oliva.
Egy nap kirándulni mentünk Smokvica fölé, a Kom-csúcshoz. Nem értük el magát a csúcsot; amikor kiértünk a tetőre, visszafordultunk. Hogy miért? Nos, íme:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése