A nemtudom szilva
Ti hallottatok már a nemtudom szilváról? Így nevezik a szatmár-beregi sík területein termő édes, nem magvaváló szilvafajtánkat. A mérsékelt égövön, a Kárpát-medencében az elmúlt századok időjárása nagyon is kedvezett a szilvatermesztésnek. 1887-ben Bereczki Máté a Gyümölcskertészeti vázlatok című munkájában 130 szilvatípust említett meg.
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én még sosem láttam a piacon a nem tudom szilva feliratot, és máshol sem olvastam vagy hallottam róla. Hogy hol jött mégis szembe, így 50 év szilvafogyasztás után az életemben ez az elnevezés?
Nos, ha hiszitek, ha nem, egy igencsak tudományos
munkában, egy akadémiai doktori értekezés téziseiben olvastam.
Történt ugyanis, hogy meghívást kaptunk Dodó
unokatestvére, Julcsi akadémiai doktori értekezésének a védésére, melynek címe
a Csonthéjas gyümölcsfajok termékenyülési viszonyainak genetikai háttere volt.
Persze, jól tudtam már, hogy Julcsi ezzel a témával foglalkozik, emlékeim
szerint Dodó 2010-ben az első randinkon mesélt róla a Vörösmarty téri
karácsonyi vásárban. Azt is tudtam, hogy 2008-ban a kutatásaival Junior Prima
Primissima díjat nyert. Amelyet – mint később kiderült – édesapám adott át
neki.
Nem ez az egyetlen díja. Több tudományos
elismerésein túl 2018-ban Nők a tudományban Kiválósági Díjat is kapott.
Tudományos kutatásai és publikációi mellett pedig tanít is; a MATE Genetikai és
Biotechnológiai Intézetének Kertészeti Növénygenetikai Csoportjának tanáraként.
Hogy miről szól Julcsi kutatása?
„A jövedelmező gyümölcstermesztés alapja a gyümölcsfák termésbiztonsága, ami a megfelelő mennyiségű és minőségű termés elérését jelenti. A végeredmény összetett, számos genetikai és környezeti tényezőtől egyaránt függ. A korszerű növénynemesítés olyan fajták előállítását célozza meg, amikkel a felmerülő nehézségek kiküszöbölhetők vagy hatásuk mérsékelhető. A klímaváltozás következtében hazánkban is egyre gyakrabban mutatkoznak kedvezőtlen időjárási körülmények (virágzáskor vagy a termésfejlődés korai szakaszában bekövetkező fagy, aszály vagy szüret idején jelentkező bőséges csapadék stb.), amik jelentős mértékű károkat okozhatnak. A termés kialakulásához vezető út első és legfontosabb lépése a megfelelő termékenyülés, ami kizárólag öntermékenyülő vagy egymást kölcsönösen jól termékenyítő fajták társításával biztosítható. Ugyan a virágzási időszakban bekövetkező fagy vagy a megporzó rovarok számára túl alacsony hőmérséklet végső soron a termékenyülés elmaradásával is járhat, viszont, ha genetikailag összeférhetetlen (inkompatibilis) fajták alkotnak egy ültetvényt, akkor még optimális körülmények között sem következhet be a termékenyülés. Az ültetvényszerkezet tervezésénél döntő fontosságú az egyes fajták termékenyülési viszonyainak pontos ismerete. Ez önmagában nem elégséges, de elengedhetetlen feltétele a terméskötődésnek.” (részlet a Tézisekből)
Míg korábbi kutatásai során a kajszibarackkal
foglalkozott Julcsi, az elmúlt években, s így az akadémiai értekezésében is,
kiterjesztette a munkáját más csonthéjasokra is: a mandulára, a meggyre, a
szilvára és a babérmeggyre.
Ahogy a tézisek olvasása során a szilvához értem, nagy mosoly ült ki az
arcomra. Nemtudom szilva. Ez most komoly? Van ilyen? Ez a hivatalos neve? Sosem
hallottam, és pont egy akadémiai disszertációból tudom meg, hogy úgy hívják,
hogy nemtudom? Nos, hát ez a helyzet. Ez a szatmári-beregi területek jellemző
szilvájának a neve. Vajon az angolra fordított vagy angolul megírt cikkekben
hogy nevezik? I don’t know plum?
A nemtudom szilva neve állítólag onnan származik,
hogy amikor a környező városokból érkező emberek megkóstolták, megkérdezték, mi
a neve ennek a finom szilvának. A helyiek pedig azt válaszolták, hogy nem
tudom. Van egyébként egy másik neve is, méghozzá a penyigei szilva. De én azt
olvastam róla, hogy ez a „kitalálmány”.
Julcsi a védésen az elérhető 35 pontból 35-öt,
valamint rengeteg elismerő hozzászólást kapott, nem alaptalanul. Fantasztikus,
hogy fiatal kora ellenére mekkora sikereket ért már el!
Azon gondolkoztam, milyen érzés lehet, ha valaki
egy adott témának ilyen nagyszerű szakértője. Hogy bizonyos dolgokra ő jön rá
először, és a kutatási eredményeit világszerte ismerik és használják is. A
legapróbb részletekkel is tisztában van.
Dodó is ilyen: ő a búvárkodásban merült el nagy
mélységekig, ha ez nem is jár együtt doktori fokozattal. Vagy az orvosok, akik
térd- és csípőproblémákra, a jogászok, akik büntetőügyekre, ingatlanjogra,
családjogra stb. specializálódnak.
De említhetnék számos kollégát az APPLiA köreiből
is. Vannak, akik a kémiai szabályozások részleteivel foglalkoznak teljes
munkaidőben. Mások életét a készülékek energiahatékonysági paraméterei töltik
ki. Egyszer el is beszélgettem egy kollégával erről a dilemmáról.
Számomra minden ilyen találkozás, beszélgetés,
tapasztalat egy tükör. Egy tükör, amelybe belenézve megvizsgálom saját magamat.
Mit látok benne magamból? Mit üzen ez nekem? Van-e teendőm, változtatni valóm?
Vagy épp az a lényeg, hogy megerősít a saját gondolataimban, elhatározásaimban?
Az én életem valahogy sosem úgy alakult, hogy
egy-egy apró részletben, kihívásban nagyon nagy mélységekben elmerülhettem
volna. Vagy inkább úgy pontos fogalmazni, hogy elmerültem volna. Hiszen az én
döntésem volt, ha sokszor korábban nem is tudatos, minden, ami történt velem.
Valahogy sosem ástam bele semmibe ilyen mélyen
magam. Talán nézhetem úgy is a történetemet, hogy mindig továbbálltam, mielőtt
nagyon mélyre ás(hat)tam volna.
Az ügyvédjelölti időszakomban a nemzetközi ügyvédi irodában sok területet kipróbáltam. Az iroda gyakorlata alapján jelöltként forgattak minket; így dolgoztam az ingatlanos, társasági jogi vagy a bankjogi „részlegen” is. Még az ügyvédjelölti évek alatt elvégeztem a jogász-közgazdász posztgraduális képzést a Corvinuson. Alighogy letettem a jogi szakvizsgát, jött az APPLiA, így épphogy létrejött a saját ügyvédi irodám, már fel is függesztettem a működését az APPLiA Magyarország cégvezetői pozícióját választva. A munkakörömben, egyedül lévén, igyekeztem mindennel képbe kerülni, minden szakterületet megérteni. Ez mára sem változott.
Tíz évvel az APPLiA-s indulásom után belekezdtem
természettudományos tanulmányaimba a Szegedi Tudományegyetemen. De ott sem kémiát,
biológiát, földtudományt tanultam. Pontosabban a környezettan, majd a
környezettudomány képzések keretében minden területtel megismerkedtem. Persze,
fontos megjegyeznem, hogy pont ezt is kerestem. Ez volt a célom. Mindenből
szerettem volna tanulni, elérni egy olyan szintet, hogy a mindennapi életben
több mindent értsek, a munkámban okosabb lehessek.
A környezetes tanulmányaim közben végeztem el a
gyógymasszázs-képzést is. Ez is egy olyan képzés volt, amely során az emberi
test működéséről kaptam egy számomra megfelelő mélységű,
horizontális-holisztikus tudást. Nemcsak a mozgás szervrendszeréről és a
mozgásszervi betegségekről tanultunk, hanem mindenről. Természetesen nem lettem
szemész, bőrgyógyász, sebész orvos, de egy nagyon jó tudást kaptam. Abszolút olyan
tudást, amiért ezt a kurzust választottam.
Néha felmerül bennem a kérdés, hogy rengeteg
mindent tanultam, de valójában nem is értek semmihez? Biztosan van, aki így
gondolja. Én viszont nagyon is jól érzem magam a bőrömben. Úgy gondolom, hogy
amiket tanultam életem során, az mind nagyon jó választás volt. Ahova sodort az
élet, ott meg tudtam tanulni – elméletben és gyakorlatban is – pont azt, amire
szükségem volt a továbblépéshez. Minden egyes puzzle darabka szépen a helyére
került az életemről szóló összetett képen.
Hogy mennyi hiányzik még? Ezt nem tudom. Mert az
ember élete egy izgalmas, nem tudom puzzle. És én szeretem a saját nem tudom
puzzle-met, úgy, ahogy már látom kirajzolódni a képét. Belekerültek már 50 év
eseményei. A családom tagjai. Emberek, akikkel összehozott a sors,
rövidebb-hosszabb kapcsolatok. Padban végigült és kinn az utcán zajló iskolák… Munkahelyek.
Hobbik. Megélt és végigjárt lélektúrák, hegyek és völgyek, időnként tengernyi
mélységek. Az is lehet, hogy van egy-két elem, amely csak úgy külön figyel, és
még semmihez nem tudom illeszteni. Ezeket sem szabad eldobni. Ki tudja, talán a
kép később alakuló részének elemei lesznek majd.
Például, hála Julcsinak, a nemtudom szilva is egy
ilyen elem. Vajon ez hova fog kapcsolódni a képben? Egyelőre nem tudom. Próbálgatom
ide-oda illesztgetni…
Azt viszont tudom, hogy Julcsi kutatásainak és a
munkájának köszönhetően remélhetjük, hogy még gyerekeink, unokáink és
dédunokáink is élvezni tudják majd az édes ízét. Ahogy a doktori védésen
megtudtam, lehet, hogy még az űrben, távoli bolygókon is…
Hogyan tovább? Fogok-e még valami újat tanulni az
életemben? Bevallom, gondolkodom rajta. Belefér-e az életembe? Igen, bele! Ha
bele akarom, hogy férjen, belefér. Szívesen tanulok-e? Igen, nagyon szívesen!
Jó-e 50 fölött új dolgokat tanulni? Igen. Az idegtudományok egyre több
bizonyítékkal szolgálnak arra, hogyan lehet új dolgok tanulásával fiatalon
tartani az agyat, késleltetni annak időskori leépülését. Ahogy a testünket eddzük
futással, úszással, jógával, úgy az agyat tanulással lehet edzeni.
Hogy egy új tanulmánynak most van-e itt az ideje?
Nos, ezt még nem tudom.
Addig is, amíg ez eldől, tanulom tovább az olasz
nyelvet! Hogy is van a nemtudom szilva? Hmmm… La prugna, non lo so?
Megjegyzések
Megjegyzés küldése