Lélektúrák Pugliában – 2. rész: Ó, azok a csodálatos olajfák!


Második napunk első megállója Locorotondo volt. Ez a kisváros Alberobellotól alig 9km-re található. Egy kis domb tetejére épült az óváros. Egészen közel sikerült megállnunk, egy szomszédos utcában. Nézelődtem, hol van a parkolóóra, de sehol nem láttam. A szomszéd kocsinál álldogált egy szemlátomást helyi idős hölgy, odamentem hát, megkérdezni. Válaszolt is, hogy ebben az utcában nem kell fizetni. Akkor hát rendben, irány a városközpont. Tudom, hogy ez látszólag jelentéktelen esemény, de nekem, aki éppen tesztelem a még igencsak gyerekcipőben járó olasz tudásom, egy-egy ilyen pillanat mennyei gyönyör. Amikor szó szerint értem a helyi embereket, és tudok velük néhány mondatot váltani. És merek is. És ők kedvesek és beszélgetnek velem. Amikor az ember az anyanyelvén beszélget, akkor ebbe bele sem gondol. Amikor egy olyan nyelven, amelyet napi szinten használ és jól beszél, már akkor is természetes. No, de ha valami újat tanulunk és azt próbálgatjuk, akkor minden kis utcai lélekmorzsa szárnyakat tud adni. És bennem meg is marad. Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki nyitottan és kedvesen fogadta a közeledésemet.

Fák, felöltöztetve egy kedves kis téren a városfalon kívül


Azt láttuk, hogy különös időpontban érkeztünk: hatalmas piac volt mindenfelé a városfal mellett. Öröm volt ránézni a narancsra, mandarinra, a rengeteg féle olajbogyóra. Mondtam Dodónak, hogy először nézzük meg a várost, és majd visszafelé sétáljunk itt is körbe, vegyünk egy kis gyümölcsöt az útra.

Így is tettünk. Körbesétáltunk a falon kívül, és a másik oldalról tértünk be az óvárosba. Ez a városka is egy ékszerdoboz. Elcsépelt már, hogy folyton ezt írom, de hát most mit csináljak? Ez a szavunk van erre. Esetleg még a gyöngyszem. És itt, Pugliában, úgy látszik, egymás érik ezek a kis ékszerdobozok és gyöngyszemek. Akármerre is jár az ember. Szűk kis utcácskák, labirintusok. Íme néhány fotó, beszéljenek most ezek helyettem.

Már az Ádventre készülvén


A bicikli sok helyen díszítőeleme a városkának


Csodás utcácska


A katedrális mellett


Az óváros másik oldalán visszaértünk a piacra. Itt egy pici kápolnába is betértünk. Persze, azt elfelejtettem mondani, hogy akármilyen picike is a városka, mindnek van egy katedrálisa, és számtalan kisebb-nagyobb temploma.

A ruhapiac után visszatértünk az élelmiszerekhez. Szemet gyönyörködtető látványt nyújtottak a csodálatos rendbe pakolt saláták, paradicsomok, ilyen-olyan színű padlizsánok és karfiolok. Nekünk három termék keltette fel különösen az érdeklődésünket: az olivabogyó-kínálat, mely legalább 8-10 féle – nagyságú, színű és formájú – helyi bogyók sokaságából állt. Vettünk is háromfélét: hatalmas nagy, világoszöld, kerek, szintén hatalmas nagy, oválisabb, barnásabb, és egy kisebb fajtából. Az eladó ezekből pakolt, amikor azt kértem tőle, hogy a tipikusan helyi fajtákból adjon egy dobozzal. Végül 60dkg lett, és ezért 4 eurót fizettünk.

Természetesen a helyi narancsból és mandarinból is vásároltunk 1-1kg-t. 2,5 euró. Amiről viszont fogalmunk sem volt, hogy micsoda, az egy sokféle méretben és színben kapható fura kis karika volt. Végeláthatatlan sorokban árulták, mindenhol ki volt téve vagy 20 hatalmas zsák tele karikákkal, és minden vásárló szintén hatalmas, jól megtömött zacskókban vitt belőle. Mi a fene lehet ez? Valamiféle keksznek tűnt, de kekszeket nem szokás zsákokban kínálni és vásárolni. Dodó – az éles eszével – eljutott a kutyaeledel-megoldásig. Hoppá! Tényleg, igaz lehet. Nézegetem közelebbről… Mindre rá van írva, hogy taralli. Ettől még simán lehet kutyakaja. Az összetevők között ott virít az olio d’oliva és a vino bianco. Ez már azért gyanússá tette… Speckó olasz kutyakaja? Olivából és borból? Tuti? Az egyik nagyobb karika mandulamagokat is tartalmazott. Mondom Dodónak, hogy lehet, hogy ez mégsem kutyakaja. Megkérdezni nem mertük. Inkább vettünk a mandulásból. Mondjuk ott helyben megkóstolni sem mertem, mert ha mégis kutyakaja, akkor mindenki dőlt volna a nevetéstől körülöttünk. Bevéstem a fejembe a taralli szót, s az volt a tervem, hogy majd az autóban jól rákeresek.

Nos, elárulom, hogy egy helyi, pugliai (és calabriai, campagnai) sós ropogtatni valóval találkoztunk. Egyfajta sós snack. Ez is régen kizárólag a szegények eledele volt. Lisztból, olivaolajból, vízből, tengeri sóból és fehérborból készül az eredeti recept szerint. Az elkészítés módja is speciális: először megfőzik a tésztát, és csak utána sütik meg a karikákat.

Azóta természetesen ennek is ezer formája, ízesítése létezik. És megjelentek az édes tarallo-k is. Mert ez is egyes számban o-ra végződik, a többes szám a taralli. Ennek csak a magyarul íráskor van jelentősége, hiszen hogy néz már az ki, hogy tarallik? Dupla többes számot azért ne használjunk, szerintem. Az olasz életérzés szerves része a tarallo délen. Előételként vagy csak simán snackként is ropogtatják. Az aperitivonak, a késő délutáni italozós beszélgetésnek is gyakran a része. Egy pohár bor vagy sör mellé is ezt kínálják. Nyilván ezért is visznek belőle haza hatalmas zacskókban.

Az autóban megkóstoltam, tényleg különleges volt. Kifejezetten fűszeres, paradicsomos. Jól jött másnap az otrantoi tengerparti piknik-ebéden. De ne rohanjunk így előre… Viszont mielőtt továbbindulnánk, ezúton is elnézést az olaszoktól, hogy tudatlan turistákként kutyaeledelnek véltük a híres snackjüket.

Locorotondo után a terveink között szerepelt erre a második napra Martina Franca, Ostuni és Lecce felfedezése. A reggelinél azonban a pincér hölgy azt mondta, hogy Ostuni és Lecce sok látnivalót tartogat számunkra, míg Martina Franca nagyon hasonló Locorotondohoz. Javasolta, hogy azt inkább hagyjuk ki, és szánjunk több időt a két nagyobb városra. Megfogadtuk a tanácsát.

Az úton Ostuni felé a tájat bámultam. Elképesztően sok olajfa mellett suhantunk el. Amerre csak a szem ellátott. És némelyik elképesztően hatalmas volt. Nem magasságra, hanem terebélyességre. A törzsük végtelenül kusza, vastag, a lombkoronájuk szétterülő. Biztosan sokszáz, akár ezerévesek is ezek a fák… Nem győztem magamba szívni a látványt. Álljunk már meg! Meg szeretném nézni közelebbről, le szeretném fotózni őket!

Olajfák


Csodálatosak


Nézzétek a törzsét!


Nem győztem betelni a látványukkal


Ostunit a fehér városnak is nevezik. Az épületek többségének falait ugyanis fehérre festették. Nem szokatlan ez, hiszen Alberobello és Locorotondo is hasonló kis városka volt. Mindenesetre ez a nagyobbacska, dombtetőre épült város érdemelte ki hivatalosan is ezt a nevet.

Mi nagyon jól éreztük magunkat. Körbesétáltunk a várfal alatt, majd az egyik, találomra kiválasztott lépcsőn felmászva besétáltunk az óvárosba. Tekeregtünk a szűk utcákban, kikerültük az emelet felé vágyakozó tekintettel bámuló cicákat, megnéztük a katedrálist, majd ebédidő lévén beültünk az egyik helyi étterembe. Ekkor jött el az ideje, hogy megkóstoljuk Puglia jellegzetes tésztáját, az orecchiette-t, vagyis a fülecsketésztát.

A várfal


Nagy bástya :)


Dodó a fehér utcában


Valamire (vagy valakire) várakozó cicák


Az óvárosban


Az óváros messzebbről

Ostuni után Lecce felé vettük az irányt. Délnek tartottunk, a csizma sarkába érve. A tájat néztem. Fura volt, hogy a csodálatos olajfa-ligetek között feltűnt egy-egy olyan terület is, ahol a fák levelek nélkül, göcsörtösen meredeztek az égnek. Majd egyre több ilyen területen ragadt meg a tekintetünk. Pontosabban az enyém, mert Dodó az utat figyelte. Én csak folyamatosan idegesítettem a „nézd, már itt, meg nézd meg, ott is” felkiáltásokkal, ahogy suhantunk el a kiszáradt fák mellett. Itt valami nem stimmel, gondoltam. Mi történhetett ezekkel a fákkal?

Jaj.... Mi történt?


Szomorú látvány... :(


Estére a válasz is megérkezett. Google atyánk nyilván hallotta a gondolataimat, és a Facebookon már dobálta is a fák megmentésén dolgozó jótékonysági szervezetek hirdetéseit.

Az elmúlt 10 évben több mint 21 millió fa pusztult el Solento régióban, a csizma sarkában. Ennek oka pedig egy, a világ másik feléből, Közép- és Dél-Amerikából potyautasként érkező baktérium, a Xylella fastidiosa.

Több mint 5000 földműves veszítette el a munkáját, a megélhetését. A régió termelése 80%-kal, országos szinten 50%-kal csökkent (tekintettel arra, hogy Solento Olaszország legjelentősebb olivatermesztő vidéke). Húsz milliárd eurora becsülik a gazdasági kárt. A környezeti hatása is jelentős a kárnak: egy hektárnyi területen növő olajfa-liget 9500kg szén-dioxidot köt meg évente az OlivaMi jótékonysági szervezet kalkulációi szerint. A famennyiség drasztikus csökkenése a helyi környezeti viszonyokra is jelentős hatással van. A fák szén-dioxid kötnek meg és oxigént termelnek, árnyékot adnak és a párologtatással hűtik a környezetüket, valamint megkötik a légköri szennyezőket, például a port. Ekkora terület sérülése, ennyi fa „kiesése” a helyi klíma fenntartásából szörnyű tragédia.

A Xylella baktérium a növénybe jutva lezárja az edénnyalábokban a víz- és tápanyag áramlását. Ez okozza a fák és egyéb növények gyors pusztulását.

Sajnos nem csak az olajfák veszélyeztetettek. Számos egyéb növényre veszélyt jelent a baktérium, melynek ráadásul négy alfaja is ismert. Európában a 2013-as pugliai belépőjét követően 2015-ben Korzikán és Franciaország kontinensi részén jelent meg. 2016-ban pedig németországi szőlőültetvényekben is kimutatták. Ez a négyből három különböző alfaja a baktériumnak. A negyedik eddig még nem jelent meg Európában.

Beszélgettünk helyiekkel, ők azt mondták, hogy Pugliában nemcsak az olajfákat, hanem leandereket és más növényeket is megbetegít. És sajnos a fertőzés húzódik észak felé.

Egyelőre a legtöbb, amit tudnak tenni a helyiek, hogy olyan, újfajta olajfákat telepítenek a régiek helyére, amelyek ellenállóak ezzel a kártevővel szemben.

A globális felmelegedés kedvez a melegkedvelő mikroorganizmusoknak. A Xylella is ilyen. Az egyre hosszabb forró és száraz nyári időszakok miatt a tünetmentes, de fertőzött növényekkel Európába érkező kórokozók, mint látjuk, már most, de a jövőben egyre inkább jól fogják érezni magukat nálunk. Az európai növénykultúrák, populációk viszont nincsenek felkészülve az érkezésükre.

Nagyon szomorú volt látni azt, hogy többszáz éves fák tömkelege hogyan veszett oda pár év leforgása alatt. Persze, amilyen ütemben csak tudnak, ültetnek új csemetéket. De ezek pontosan 100 év múlva lesznek 100, 500 év múlva 500 évesek. Ha megélik.

Az OlivaMi segélyszervezet támogatási programot is indított. Ültethetünk mi is fákat, pontosabban a támogatási összegünkből ültetnek új fákat, a nevünket jelző kis táblákkal. És, ha vállaljuk a szállítási költséget, akkor olivaolajat is küldenek. A következő támogatási módok közül választhatunk:

OlivaMi: Fogadj örökbe egy fát! 

Ahhoz, hogy a megadott olivaolaj-mennyiségeket megkapjuk, a támogatási összeget minden évben be kell fizetni. Ez szerintem teljesen érthető is. Plusz a szállítási költséget is mi álljuk. Ez is érthető. Ajándékozni is lehet a fákat. Épp közeledik a karácsony… Csak mondom…

Még sötétedés előtt Leccébe értünk. Elfoglaltuk a remek helyen levő szállásunkat, és besétáltunk az óvárosba.

Lecce Ostunival szemben nem fehér, hanem aranysárga. Csodálatos volt! Jó, hogy kb. egy órát még világosban is sétálhattunk és gyönyörködhettünk a különleges épületekben és templomokban.

Az egyik fizetős templom


Itt is van "aréna" :)


Csak egy kis "jelentéktelen" udvar, ahová betévedtünk...


Piazza Duomo


Porta S. Oronzo


Az egyetemet én mindenhol megtalálom


Dodó



Persze, sötétedés után is még hosszasan nézelődtünk. A fő templomok és a katedrális itt fizetős, lehet venni kombinált jegyet a megtekintésükre. Mivel mi már kissé későn érkeztünk ehhez, úgy döntöttünk, hogy most megelégszünk a külső látványukkal. Azokba a kisebb templomokba, amelyek nem tartoztak a fizetősek közé, persze, bekukkantottunk. Belőlük is volt bőven, és általános mércével mérve a többségük közel sem volt kicsi. Ezek is nagyon szépek és különlegesek voltak. Ha nem tartoztak a híres nagyok közé, akkor is.

A második napunk végére már annyi élménnyel és látnivalóval gazdagodtunk, mint máskor egy hét alatt sem. Egyszerűen el sem tudtam dönteni, mi tetszett addig a legjobban. Mert minden tetszett, és minden más miatt tetszett. Egyszerűen akármerre is utaztunk, mindenhol jól éreztük magunkat.

Harmadik nap Otranto várt ránk…

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sanyi bá, köszönöm...

Az ötvenhez közeledve

Uszoda