December 13-a Luca - és az arancino - napja
December 13-a Luca napja. Szicílián is ünneplik, Santa Lucia az egyik kedvenc szentjük. A legenda szerint ugyanis ő segített túlélni az éhínséget a szigeten a XVII. század közepén. A helyiek imáit meghallgatva hatalmas rakomány búzát küldött Palermo és Siracusa kikötőjébe (hogy mindkettőbe vagy csak az egyikbe, ez már ad némi vitára okot a sziget két fele között). Az emberek a hónapokig tartó nélkülözés után annyira éhesek voltak, hogy nem vesződtek azzal, hogy a gabonaszemekből kenyeret vagy tésztát készítsenek: a búzát egyszerűbben és gyorsabban elkészíthető formában fogyasztották el. Ebből lett később az a hagyomány, hogy Luca napján nem esznek sem kenyeret, sem tésztát. A bundába öltöztett rizottó, vagyis az arancino vagy arancina is ebből a szokásból fejlődött ki.
No, de hogy is helyes? Arancino vagy arancina?
Az
az igazság, hogy ez a „betűharc” a mai napig tart a sziget nyugati és keleti
lakói között. A palermoiak úgy gondolják, hogy a tradícionális rizsgolyó helyes
írása arancina. Mivel a formáját és a nevét is a narancsról kapta, és a narancs
olaszul l’arancia, így „a” betűre kell végződnie az étel nevének is. Az
arancina nőnemű! – hirdetik ők. Velük szemben a cataniaiak, akik helyi nyelven
a narancsot l’arancio-nak mondják, úgy gondolják, hogy arancino a helyes
megnevezés egyes számban (a hímnemű alak többes száma az arancini elnevezés,
amellyel sok helyen találkozhatunk). Az elnevezésen túl a rizsgolyó formája is
árulkodik az eredetéről: míg Palermoban és környékén – a narancs alakjának
megfelelően – gömb alakú rizscsodákat vásárolhatunk, addig Cataniában és a
keleti régiókban – tisztelegve Mamma Etna előtt – csúcsos arancinot
majszolhatunk az utcán.
2017-ben
a híres olasz sör, a Moretti új címkekampánnyal rukkolt elő: az egyes sörcímkéken
ételeket javasolt a sörhöz. Az egyik felirat így hangzott: “Prova birra Moretti
con Arancino!” Vagyis „Kóstold meg a Moretti sört az arancinohoz!” Nem
kellett sok idő, és a Moretti Facebook oldalát ellepték a palermoiak kampányt
bojkottáló megjegyzései.
Fontos
tehát, hogy mindig a megfelelő elnevezést használjuk! A helyiek számára ugyanis
legalább akkora sértés a rossz megnevezés, mintha Olaszországban bárhol ebéd
után espresso helyett capuccinot vagy a pizzához ketchupot rendelnénk. Emlékezzünk
rá, segít minket a ruhába csomagolt rizottó alakja: ha gömb alakú, hívjuk
arancinának! Ha ellenben csúcsos, mint Mamma Etna, arancinot kérjünk az
eladótól!
Mi Dodóval
először a februári szicíliai utazásunk alkalmával találkoztunk ezzel a helyi
specialitással. Palermoban már nézegettük, hogy mi lehet ez. Majd Cefaluban egy
étteremben megkérdeztük, van-e az étlapon. Épp volt még egy húsos és egy
zöldséges (mintha csak ránk vártak volna). Késsel-villával láttunk neki a
falatozásnak, ami a tulajt igencsak nagy mosolyra késztette. De nagyon kedves
volt, mert elmondta nekünk, hogy a rizsgolyó valójában egy streetfood, és
egyszerűen a kezünkbe fogva harapni kell.
Következő
alkalommal, amikor Taorminában egy kis utcai pékségnél vettünk ebédre, már mi
is az utcán majszoltuk el.
Tudtátok, hogy Budapesten is megkóstolhatjátok ezt
a finomságot? A Frankel Leo utcában található ugyanis az Arancini Benedetti nevű
picike üzlet, ahol az elnevezésnek megfelelően csúcsos finomságokat ehetünk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése