December 13-a Luca - és az arancino - napja

December 13-a Luca napja. Szicílián is ünneplik, Santa Lucia az egyik kedvenc szentjük. A legenda szerint ugyanis ő segített túlélni az éhínséget a szigeten a XVII. század közepén. A helyiek imáit meghallgatva hatalmas rakomány búzát küldött Palermo és Siracusa kikötőjébe (hogy mindkettőbe vagy csak az egyikbe, ez már ad némi vitára okot a sziget két fele között). Az emberek a hónapokig tartó nélkülözés után annyira éhesek voltak, hogy nem vesződtek azzal, hogy a gabonaszemekből kenyeret vagy tésztát készítsenek: a búzát egyszerűbben és gyorsabban elkészíthető formában fogyasztották el. Ebből lett később az a hagyomány, hogy Luca napján nem esznek sem kenyeret, sem tésztát. A bundába öltöztett rizottó, vagyis az arancino vagy arancina is ebből a szokásból fejlődött ki.

No, de hogy is helyes? Arancino vagy arancina?  

Az az igazság, hogy ez a „betűharc” a mai napig tart a sziget nyugati és keleti lakói között. A palermoiak úgy gondolják, hogy a tradícionális rizsgolyó helyes írása arancina. Mivel a formáját és a nevét is a narancsról kapta, és a narancs olaszul l’arancia, így „a” betűre kell végződnie az étel nevének is. Az arancina nőnemű! – hirdetik ők. Velük szemben a cataniaiak, akik helyi nyelven a narancsot l’arancio-nak mondják, úgy gondolják, hogy arancino a helyes megnevezés egyes számban (a hímnemű alak többes száma az arancini elnevezés, amellyel sok helyen találkozhatunk). Az elnevezésen túl a rizsgolyó formája is árulkodik az eredetéről: míg Palermoban és környékén – a narancs alakjának megfelelően – gömb alakú rizscsodákat vásárolhatunk, addig Cataniában és a keleti régiókban – tisztelegve Mamma Etna előtt – csúcsos arancinot majszolhatunk az utcán.

2017-ben a híres olasz sör, a Moretti új címkekampánnyal rukkolt elő: az egyes sörcímkéken ételeket javasolt a sörhöz. Az egyik felirat így hangzott: “Prova birra Moretti con Arancino!” Vagyis „Kóstold meg a Moretti sört az arancinohoz!” Nem kellett sok idő, és a Moretti Facebook oldalát ellepték a palermoiak kampányt bojkottáló megjegyzései.

Fontos tehát, hogy mindig a megfelelő elnevezést használjuk! A helyiek számára ugyanis legalább akkora sértés a rossz megnevezés, mintha Olaszországban bárhol ebéd után espresso helyett capuccinot vagy a pizzához ketchupot rendelnénk. Emlékezzünk rá, segít minket a ruhába csomagolt rizottó alakja: ha gömb alakú, hívjuk arancinának! Ha ellenben csúcsos, mint Mamma Etna, arancinot kérjünk az eladótól!

Mamma Etna

Mi Dodóval először a februári szicíliai utazásunk alkalmával találkoztunk ezzel a helyi specialitással. Palermoban már nézegettük, hogy mi lehet ez. Majd Cefaluban egy étteremben megkérdeztük, van-e az étlapon. Épp volt még egy húsos és egy zöldséges (mintha csak ránk vártak volna). Késsel-villával láttunk neki a falatozásnak, ami a tulajt igencsak nagy mosolyra késztette. De nagyon kedves volt, mert elmondta nekünk, hogy a rizsgolyó valójában egy streetfood, és egyszerűen a kezünkbe fogva harapni kell.

Az első találkozás

Következő alkalommal, amikor Taorminában egy kis utcai pékségnél vettünk ebédre, már mi is az utcán majszoltuk el.

Taorminában

Tudtátok, hogy Budapesten is megkóstolhatjátok ezt a finomságot? A Frankel Leo utcában található ugyanis az Arancini Benedetti nevű picike üzlet, ahol az elnevezésnek megfelelően csúcsos finomságokat ehetünk.


 
Arancini Benedetti a budapesti Frankel Leo utcában


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Készülünk!

Síeljünk vagy ne síeljünk? - 1. rész: Yellowstone és Val di Fiemme

Fényképalbum