Benzinkút-csábítás (ki hinné...)
Sorban állok a benzinkútnál. Kezemben szorongatom a bankkártyát, hogy kifizessem a tankolást. Közben a pultot bámulom. Forog. Szépen, lassan. Fentről egy infralámpával megvilágítják. Így jól látszik, hogy némelyik még világos, még nincs kész. Mások már barnulnak. Forognak tovább. Lassan.
Hirtelen az
eladó egy fogóval kiemel egy szép, barnát. Jaj, mi történt? Ő volt a legszebb! És
most elvitték!
Aggódva
kutat a tekintetem, mi lesz a sorsa. Már látom. Az eladó beleteszi egy kiflibe.
Piros, fehér és sárga szószokkal locsolgatja, kerül bele sajt is, meg néhány
sült hagymakarika. Szép, puha szalvétába csomagolja. Átadja egy vidám
fiatalembernek.
Sorra kerülök
a pénztárnál, fizetek. „Egy kávé? Energiaital? Netán egy finom hotdog?” – szólnak
a kötelező kérdések. Nem, köszönöm, nem kérek.
De még
vetek egy ábrándos pillantás a forgó virslicsodákra, mielőtt kilépek a shopból.
2022
karácsonyán ettem utoljára húst. Akkor hoztam egy döntést. Sok minden befolyásolt
ebben, de legfőképp a saját tapasztalatom, mely egyértelműen jelezte, sokkal
jobban vagyok nélküle.
Nem egyik
napról a másikra döntés volt ez. Másfél év előzte meg. Másfél év átmeneti
időszak, melyben fokozatosan váltam életem első közel 47 húst hússal evő éve
után flexigánná. Vagyis valahol a vegán és a vegetáriánus közötti táplálkozóvá.
Ezzel a mai
napig egyedül vagyok a családban. Időnként kérdezgetik tőlem, meg magamat is
figyelem, nem hiányzik-e a hús. Például egy családi ebéd során, amikor anyukám
kipakolja az asztalra a főtthúsos tálat. Vagy amikor a disznóvágáson – mert minden
évben megyünk – elkészítik a friss húslevest, hurkát-kolbászt. Esetleg, amikor
anyu világbajnos kocsonyáját eszi mellettem Dodó. Vagy az örök kedvenc carpacciom
Brüsszelben a svédasztal egyik fogása. Rukkolával, parmezánnal bőven megszórva.
Pont, ahogy szeret(t)em.
Nos, a
válasz az – és ezen én csodálkozom a legjobban – , hogy nem. Még sosem kellett
küzdenem magamban, hogy ellen tudjak állni.
Az egyetlen
furcsa, talán már csábítónak mondható pillanat a benzinkútnál szokott rám
törni. Ki hinné, ugye? Hogy pont ez a jelentéktelen harapnivaló, a húsok királyi
listáján a „szemét” kategóriát képező, talán húst is csak nyomokban tartalmazó rudacska
lesz képes egy nagyobb nyelésre késztetni? A virsli.
Persze, van
vegán is. Igen, ettem már. Legutóbb például tegnap. Történt ugyanis, hogy felhoztunk
a garázsból egy üveg finom, horvát házi ajvárt. És úgy éreztem, kell belőle
ennem vacsorára. És ezért kell hozzá virsli.
Így este,
hazafelé a kosárnyi zöldség mellett a bevásárló kosárba tettem egy csomag vegán
virslit is az Aldiban.
Ettem már
korábban. Pontosan tudom, hogy ellentétben a hagyományos virslivel, ami csak
szemét, de legalább finom, ez még csak nem is az. És biztos vagyok benne, hogy
legalább annyi adalékanyagot meg egészségtelen összetevőt tartalmaz a maga
vegán minőségében, mint a húsos virsli a sajátjában. Nem ámítom magam. De néha
van ilyen pillanat. A rossz tudatos választása. Nem, nem sodródom kontroll
nélkül, tehetetlenül az események áradatában. Ellen tudnék állni. De most úgy döntök, nem
állok. Tudom, mit csinálok. A nem egészséges vegán virslit választom.
Szóval
megfőztem a virslit, és hogy valami íze is legyen (mert tényleg nincs neki szegénynek,
semmi), megettem hozzá majdnem az egész üveg ajvárt. Meg egy friss kiflit.
Ma pedig
sült cékla, édesburgonya, zeller és lila hagyma lesz ebédre! Talán fokhagymát
is teszek a tepsibe. Hmmm… Kis olivaolajjal, sok finom fűszerrel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése